Gojaznost je bolest i u medicinskoj dokumentaciji se vodi pod šifrom  E66.

Zdrav ljudski organizam svakog dana treba u određenom omjeru makronutrijente ugljene hidrate,proteine i masti kao i vitamine i minerale.Nepoznavanje nauke o prehrani jedan je od faktora nastanka gojaznosti.Takođe, pretjeran unos masne hrane koja je ukusnija ,kao i pretjeran unos ugljenih hidrata dovodi do gojaznosti.Masnija hrana je i mnogo jeftinija od voća, povrća kao i nezdrave grickalice te su i to faktori koji utiču na povećanje tjelesne mase.Analizom naše prehrane dolazimo do zaključka da se naša svakodnevna prehrana upravo bazira na unosu masnih jela, jeftine hrane (ugljenih hidrata),industrijski proizvedene hrane uz vrlo malu konzumaciju voća i povrća.

Liječenje dijetom je i najstariji način liječenja debljine.Medicinka nutritivna terapija je jedina prihvatljiva dijetoterapija koju propisuje dijetetičar nutricionista uz nadležnost ljekara koji je postavio dijagnozu.Takva dijetoterapija zahtijeva biohemijske nalaze krvi i urina na osnovu kojih se određuje dalji tok liječenja.

Sve dijete koje se zasnivaju samo na procjeni stanja uhranjenosti kao i medicinski ne opravdanim testovima intolerancije na hranu-pogotovo iz kapilarne krvi,su nadriliječenje koje nema nikakve veza sa pravilnim,zakonskim  i opravdanim liječenjem gojaznosti i za pacijente mogu da budu veoma opasne pa i letalne.Medicinsku nutritivnu terapiju nije moguće „skinuti sa interneta“.

Pomodarske dijete:

Proteinska dijeta-temelji se na većem sadržaju unosa proteina,uz potpuno ili djelimično izostavljanje ugljenih hidrata,a sa povećanim unosom masti.Takva dijeta je Atkinsonova visokoproteinska dijeta.Ovakve dijete se kod nas nalaze pod drugim imenima.Ona zahtijeva potpuno izbacivanje namirnica sa ugljenim hidratima,pod pretpostavkom da će tijelo kada mu nedostaje ugljenih hidratatrošiti masti i tako redukovati težinu.Gojaznim osobama se preporučuje povećan unos mesa,ribe,jaja,sira i peradi,ili se daju zamjenski proteinski  hemijski proizvedeni obroci.Opasnost koju nosi ova dijeta i dijete koje se na njoj baziraju je prvenstveno ugroženost bubrega velikom količinom proteina-dolazi do povećanja uree i kreatinina;povećanja skrivenih masti kao i povećanje LDL holesterola.Takvu dijetu niti jedan razuman dijetetičar nutricionista niti ljekar neće prepisati,dok špekulanti upravo ovakvu dijetu preporučuju.Ona je u potpunoj suprotnosti sa sa svim načelima medicinske nutritivne terapije i nema medicinsku opravdanost,jer uzrokuje ketozu.Slična ovoj dijeti je i Stillmanova dijeta,koja preporučuje samo masti i proteine,i povećan unos vode.Treća vrsta proteinske dijete je i Cambridge-dijeta,koja se sastoji od tri tekuća proteinska obroka na dan.U takvim dijetama pored ketoze,javlja se i nedostatak vitamina i minerala.Ove dijete izgladnjuju,vrlo su opasne za sve a pogotovo za kardiovaskularne bolesnike,djecu,starije osobe,kao i sve osobe sa bilo kakvim zdravstvenim problemom.Ketogena dijeta,liposukcijska dijeta takođe pripada ovim dijetama.Ona sadrži dosta masti i proteina,a samo 20% ugljenih hidrata ,deficitarna je vitaminom C i kalcijumom,stvara mnogo urične kiseline,i sadrži dosta holesterola,pa je u svim zemljama napuštena njena primjena.

Dijete sa voćnim sokovima-smuti dijete– gdje se nekoliko puta na dan koriste smutiji uz nešto malo mesa i povrće.

Grejpfruit dijeta koja traje tri sedmice ,grjpfruit se koristi nekoliko puta na danjer se smatralo,ali nije dokazano,da grejp sadrži enzim koji pospješuje topljenje masti.

Fruktozna dijeta-koja traje dvije sedmice i preporučivala  se osobama koje ne mogu bez slatkih namirnica.Ova dijeta je deficitarna u mikronutrijentima.

Dijeta sa voćnim sokovima-traje jednu sedmicu,ali i jedan dan u sedmici kada se koriste cijeli dan samo cjeđeni sokovi ili voće bez unosa drugih namirnica uz velike količine čaja i vode.Ovakva dijeta se može eventualno preporučiti jednom mjesečno,jer  dovodi do pada krvnog pritiska uz vrtoglavicu,glavobolju i osjećaj umora.

Kombinovane dijete,“fit for life“koje su formirane 1985 godine a zasnivaju se na tome da se u jednom obroku ne smiju mješati proteini (meso,riba,jaja) i ugljeni hidrati (krompir,riža,žitarice),ali ni razne vrste proteina u isto vrijeme, pa se konzumacija u jednom obroku mesa i sira,ili jaja i sira, zabranjuje.Takva dijeta je i Beverly Hills dijeta.Postoje različite hipoteze ove dijete,ali ne postoji medicinska opravdanost.

Dijete algama,lecitin,ocat,vitamin B6 dijete koje se temelje na unosu tablete koja ove materije sadži.Takve dijete se ne preporučuju,kao ni zen-makrobiotična dijeta čiji su zadnji stupnjevi opasni po život.Ovde nam spada i nulta dijeta ,pri kojoj se samo konzumira voda cijelog dana i ništa se ne jede,kao i mjesečeva dijeta,dijete sa raznim čajevima…

Takođe masaže koji neki preporučuju za skidanje kolograma nisu učinkovite,jer skidaju kilograme ali samo maseru!

Sve dijete sem medicinske nutritivne terapije su pomodarstvo i niti slučajno se nesmiju primjenjivati.Ne postoji brz način skidanja kilograma a da ne narušimo zdravlje.

Medicinski je dozvoljen  gubitak kilograma od 4 kg mjesečno i za ovakav gubitak je dokazano da nema fizioloških promjena i da je jedini zdrav načim mršavljenja uz koji nema nus pojava,gdje dolazi do pravilnog topljenja masnih naslaga, a bez gubitka mišićne mase.Dijete koje nude veliki gubitak tjelesne mase za karatko vrijeme su veoma opasne po organizam čovjeka.Takođe,dijetoterapija kod gojazne osobe nakon skidanja kilograma zahtijeva cjeloživotnu   promjenu prehrambenih navika i adekvatnu fizičku aktivnost.

Medicinska nutritivna terapija -REDUKCIONA DIJETA

Dnevni obrok dijete za gojazne mora da sadrži namirnice velike biološke vrijednosti, uz smanjen sadržaj šećera i masti. Sve količine namirnica moraju biti podijeljene u najmanje pet  obroka. Razmak između obroka mora biti najmanje tri, a najviše četiri sata. Zabranjena je upotreba gaziranih pića (coca-cola, fanta…),grickalica,slatkiša…

IZBOR NAMIRNICA PO GRUPAMA:

ŽITARICE. Prednost dati crnom,raževom ili graham hljebu. Bolje je da hljeb bude star jedan  dan ili da bude prepečen nego da je svjež. Bitno je da se ne uzima u većim količinamaPotrebna količina je individualna i zavisi od procjene stanja uhranjenosti,izračunatih dnevnih potreba organizma.Niti slučajno se ova grupa namirnica ne smije izbaciti niti proizvoljno smanjiti.

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI. Prednost dati mlijeku i to obranom,jogurtu i kiselom mlijeku. Od sireva prednost ima mladi sir i sirevi  pravljeni od obranog mlijeka. Ne preporučuje se kajmak, pavlaka visokog procenta mliječne masti, masni sirevi ( feta,kačkavalj…)Ukupna potrebna količina se individualno određuje u zavisnosti od spola,godina, stanja uhranjenosti.

MESO,RIBA I JAJA. Prednost ima nemasno meso po prioritetu goveđe,teleće,živinsko,juneće. Zasićujuća moć mesa je velika što zavisi od vrste mesa, njegove starosti ali i načina pripreme. Preporučuje se kuvano,dinstano meso,pečeno u pećnici bez dodatka ulja i masti ili meso pečeno na električnom  roštilju. Riba koja ima prednost je tuna, pastrmka,oslić,kuvana ili pripremljena na električnom roštilju ili u pećnici. Jaja najbolje je da su  kuvana, a treba izbegavati pržena jaja.Količine ove grupe se individualno određuju.

MASTI. Dopuštena je upotreba biljnih ulja maslinovog,suncokretovog,kukuruznog. Najbolje je upotreba u svežem stanju bez zagrejavanja i prženja na njima,već se njima samo prelivaju namirnice npr.preko svežeg ili barenog povrća. Izbegavati majonez, maslac,margarin.

POVRĆE.Koristiti sve vrste povrća .Blagu prednost ima zeleno i lisnato povrće.Povrće bogato skrobom ( krompir, grašak,  boranija, pasulj) uzimati  u manjim količinama. Najbolje je jesti sveže povrće u vidu salate. Dozvoljeno je kuvano povrće, ostali načini pripreme povrća se ne preporučuju. Količine su neograničene,sem kod određenih poremećaja GIT.

VOĆE. Prednost ima sveže sočno voće. Ukoliko se upotrebljava u obliku voćnog soka u njega staviti što manju količinu šećera. Mogu se uzimati i kompoti bez dodatka šećera.Količina dopuštenog voća se individualno određuje.

ŠEĆERI I SLATKIŠI. Eliminišu se na početku dijetoterapije a kasnije ih treba  svesti na minimum, te  ako se uzimaju najbolje je da to bude neposredno posle obroka (npr.posle doručka).

NAPICI. Sve vrste nezaslađenih voćnih sokova su dozvoljene, kao i voda. Čaj treba izbegavati i ne dozvoljava se upotreba gaziranih sokova. (coca-cola, fanta…)

ZAČINI. Dozvoljena je upotreba svih začina.

Categories: Blog