1. Kakva treba biti prehrana kod dijabetičara
 2. Šta smiju, a sta ne jesti
 3. Šta treba znati zdrava populacija

Osnovni principi liječenja dijabetes melitusa tip 1 su:insulinska terapija,dijetoterapija,prilagođena fizička aktivnost,te samokontrole I kontrole.

Osnovni principi liječenja šećerne bolesti tip 2 su dijetoterapija, svakodnevna prilagođena fizička aktivnost i kontinuirana terapijska edukacija. Kada efekti ovog pristupa nisu  zadovoljavajući  poseže sa za farmakološkim liječenjem. Dijetoterapijski pristup oboljelom mora da bude individualan I zavisi od :

stanja uhranjenosti, biohemijskih parametara, farmakološke  terapije,fizičke aktivnosti,psihosocijalnih uslova,I vrlo bitnog metaboličkog odgovora tijela  na pojedinu vrstu hrane.

Dijetoterapija  predviđena za ishranu dijabetičara  mora da zadovolji sljedeće uslove:

 • da obezbijedi dovoljan energetski unos
 • da hrana bude odgovarajućeg nutritivnog sastava ( da zadovolji potrebe organizma u makro i mikronutrijentima hrane-ugljenim hidratima,proteinima,mastima,vitaminima,mineralima)
 • da obroci budu pravilno raspoređeni u toku dana
 • da hrana bude pravilno pripremljena kako bi se usporila ateroskleroza , izbjegla hiperlipoproteinemija kao i povećan unos Na zbog uglavnom prisutne hipertenzije.
 • da hrana bude raznovrsna i ukusna

Nutritivni sastav dijabetične dijetoterapije

 • Ugljikohidrati                                                                             45 – 60%
 • Proteini                                                                                       10 – 20%
 • Masti                                                                                           25 – 30%
 •                               zasićene                                                        7%
 •                               nezasićene                                                    10-20%
 •                               polinezasićene                                              10%
 •                               holesterol                                                      200-300mg
 • Biljna vlakna                                                                                20-35g
 • Natrij                                                                                            2400mg
 • Vitamini                                                                                       C,A,E,D,B grupe
 • Minerali                                                                    selen,cink,hrom,magnezij, kalcij
 • Fitohemiska jedinjenja       flavonoidi, karotenoidi, kumarini, fenolna jedinjenja                                                               ( fitosteroli,ftalidi, glukosinolat, glukokinin)

Preporuka dijetoterapije za  oboljele od dijabetes melitusa:

-žitarice i proizvodi su grupa namirnica koji imaju najveći glikemijski odgovor i moraju se koristiti u tačno individualno preračunatim količinama.Zbog bolje postprandijalne glikemije ograničeno  koristiti crni, ražev, graham,integralni,heljdin, a  nikako bijeli ili polubijeli kao i proizvode od takvog brašna. Zamjene za hljeb su :krompir,riža,tjestenina,pasulj,grašak kao i svi proizvodi koji imaju bilo kakvu vrstu žitarice u svom sastavu.Ovi zamjenski proizvodi se takođe moraju količinski ograničiti i nikako se ne smiju konzumirati zajedno sa hljebom.

-mlijeko i proizvodi su grupa namirnica koja takođe sadrži šećere (laktozu) te se mora opet individualno ograničiti.Ograničeno se mogu  koristiti i to za doručak : mladi kravlji sir od obranog mlijeka,jogurt i mlijeko sa manjom količinom masti, a rijetko  stare, prevrele, punomasne sireve, kačkavalje i žute sireve.

-povrće je obavezan dio prehrane oboljelih zbog kvalitetnih nutrijenata  koji su neophodni za dobru glikoregulaciju.Svo povrće treba zastupiti u ishrani ,sem mrkve i cvekle koja se mora uzimati u ograničenim količinama i to u svježem stanju,dok termički obrađene u vrlo malim količinama.

-voće je obavezan dio međuobroka ali strogo ograničenih količina.Različite vrste voća zbog različite količine šećera, zahtijevaju i modifikaciju količina.Jabuka je voće koje je po sastavu najprihvatljivije,dok je grožđe najopasnije (dozvoljena količina je mali grozd do 8- 10 bobica (zavisno od vrste i zrelosti) i to  povremeno za prvu užinu)

-meso,riba,jaja  su  neophodna grupa namirnica (zbog svog  proteinskog sastava) i treba da bude zastupljeno u sva tri glavna obroka.Što se tiče vrste mesa može se koristiti svaka vrsta samo da se eliminiše vidljiva masnoća.Kod ove grupe namirnica najbitnija je pravilna priprema-nije dozvoljeno meso pržiti i pohovati,dok je prihvatljivo dinstanje,pečenje u rerni sa dodatkom vode,kuvanje,priprema na električnom roštilju.Smanjen unos ove grupe namirnica se određuje samo kod pacijenata sa povišenim vrijednostima uree i kreatinina.

-masti-u ishrani osoba oboljelih od dijabetesa se preporučuju biljna ulja i to  „oleinsko-linolna ulja“-maslinovo,suncokretovo,kukuruzno,dok se sve vrste čvrstih masti eliminišu zbog povećene količine zasićenih masnih kiselina u svom sastavu koje imaju veći aterogeni indeks.

Potpuna zabrana je za sve proizvode iz grupe „slatkih namirnica“-med,džem,marmelada,čokolada, i slični proizvodi kao i sokovi gazirani i negazirani.Čak i „ proizvodi za dijabetičare“ koji se mogu naći u prehrambenim trgovinama sadrže ugljene hidrate te su ne prihvatljivi,sem za osobu  koja je dobro edukovana o nutritivnom sastavu namirnica pa zna da takav proizvod ukalkuliše u obrok.

Od vanredno velikog je značaja raspodjela hrane na dnevne obroke.

Cjelokupni dnevni unos treba raspodjeliti na veći broj  obroka i to u zavisnosti od medikamentozne terapije koju koristi oboljeli.Pacijentima kojima je dijagnostifikovana insulinska rezistencija,predijabetes,oni pacijenti koji su na oralnim antidijabeticima  treba da imaju pet obroka ( tri glavna obroka –doručak,ručak,večera i dva međuobroka-ograničene voćne užine).Pacijenti koji su na kombinovanoj terapiji (insulin i oralna terapija) i na insulinskoj terapiji treba da imaju šest obroka ( tri glavna obroka –doručak,ručak,večera- dva međuobroka-ograničene voćne užine i obrok pred spavanje npr.1/2 jabuke)

Razmak između obroka ne smije biti manji od 3 h.Obrok se ne smije preskakati niti se smije spajati dva obroka zajedno ( npr. doručak i prijepodnevna užina).

Zdrava populacija mora da zna da je naša tradicionalana ishrana i hipokinezija  siguran put ka gojaznosti, dijabetesu,hipertenziji,poremećaju lipida,kardiovaskularnim ispadima,malignim bolestima i drugim oboljenjima.Osnova svih metaboličkih poremećaja upravo prehrana sa povećanom količinom šećera(hljeb,krompir,riža,tjestenina,pite,kolači,slatkiši…) ,zasićenim i hidrogenizovanim mastima ,namirnicama kojima je nutritivni sastav uništen nepotrebno dugom termičkom obradom,vrlo mali unos svježih namirnica,vrlo velika konzumacija gaziranih napitaka.Zdravstveni sistem BiH ne prepoznaje prevenciju kao najbitniji i najprofitabilniji segment zdravstvene zaštite.Populacija se mora informisati i edukovati (samo od strane stručnih lica –nutricionista dijetetičara) iz segmenta ishrane kako bi mogli da upravljaju svojim zdravljem.Multidisciplinarni pristup zdravlju je neophodan  ako želimo da imamo zdravu populaciju i potomstvo.

Categories: Blog