U osnovi svih srčanih oboljenja najčešća je ateroskleroza a spektar faktora koji utiču na nastanak ovih oboljenja izuzetno je širok.Endogeni faktori za nastanak srčanih bolesti su dob,pol i genetika i na ove faktore ne možemo uticati.Egzogeni faktori koji su rizik za nastanak srčanih oboljenja su povišen kvni pritisak, povišene krvne masnoće ( holesterol, LDL, trigliceridi), gojaznost, neaktivnost, konzumacija cigareta i alkohola,šećerna bolest.

Kod svih srčanih oboljenaja ishrana igra važnu ulogu kako u prevenciji smanjenjem egzogenih rizika,tako i u liječenju postojećih stanja.

S obzirom da je ishrana u zimskim danima visokokalorična,masna i slana to je rizik po srčane bolesnike dvostruko veći.

Zimska prehrana je između ostalog deficitarna u   zaštitnim mikronutrijentima prvenstveno zbog nedostatka i smanjene konzumacije svježeg povrća.Ako tome dodamo smanjeno kretanje rizik je još veći.

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak i progresiju srčanih oboljenja.Uglavnom je uslovljena lošim prehrambenim navikama uključujući pretjeran unos šećera, soli, kofeina i alkohola, gojaznosti, nekretanjem i visokim stresom. Zimska hrana našeg područje podrazumjeva unos zimskih salata (turšija, kisele paprike, krastavci, kiseli kupus,…), koje su konzervisane solju i šećerom,te suhomesnati proizvodi koji takođe u osnovi imaju so, što je jedan od razloga povišenog krvnog pritiska i kod osoba koje su na terapiji za hipertenziju.

Praznična trpeza bogata je i slatkim namirnicama, kolačima i drugim konditorskim proizvodima,koji dovode povećanog dnevnog kalorijskog unosa koji u zimskim danima bude mnogo veći u odnosu na realne dnevne energetske potrebe, te  takav pretjeran unos kao i neadekvatan sasatav dovodi do nagomilavanja masti i pojave viška kilograma.

U zimskim danima povećan je i unos masti i to prvenstveno zasićenih masti iz termički obrađenih ulja kroz pripremu složenih jela i pita kao i hidrogenizovanih nezdravih masti kroz unos kolača  pripremljenih sa margarinom.Smanjenje unosa masti i masne hrane je vitalno za sprečevanje bolesti srca i krvnih sudova.

Studije su pokazale da povećan unos prvenstveno biljnih namirnica, aerobik vježbe i programi relaksacije mogu dovesti do uspješnog liječenja srčanih bolesti.

Kompleksni ugljeni hidrati-voće,povrće i integralna žita su osnov prehrane kod srčanih oboljenja a biljni pigmenti flavonoidi koji se u njima nalaze pružaju zdravu zaštitu od bolesti srca.Takođe se prepoučuje unos vode u količini od 9 čaša dnevno pogotovo kod osoba koje boluju od hipertenzije i onih kod kojih je dijagnostifikovana angina pektoris.

Categories: Blog